Novinky

  • Trestná zodpovednosť mladistvých, plnoletých a sociálne siete

     

                    Dňa 28.11.2023 sa študenti II.B a II.M zúčastnili prednášky a besedy s mediačným a probačným úradníkom Krajského súdu Košice Mgr. Ladislavom Špernakovičom. Internetové sociálne siete sú súčasťou nášho každodenného života. Prostredníctvom týchto sieti sa môžeme stať súčasťou kyberšikany či už ako obeť alebo agresor.  Mediačným a probačným úradníkom súdu boli oboznámení s dôsledkami nevhodného správania najmä prostredníctvom sociálnych sieti a trestnou zodpovednosťou.  Bola im priblížená pozícia probačného a mediačného úradu na súde. S poukazom na jednotlivé druhy šikany a kyberšikany – sexting, pózovanie, grooming ( kybergrooming ) fackovanie pre zábavu ( happy slapping, elektronické prenasledovanie ( cyberstalking, očierňovanie, odhaľovanie, hádky v diskusiách ( flame var, flaming ), ktoré boli čiastočne priblížené príkladmi zo života, bolo poukázané na trestnú zodpovednosť  podľa platnej trestnoprávnej legislatívy a hlavne na digitálnu stopu = teda nezmazateľnosť  vyjadrení na sociálnych sieťach.

    sociálny pedagóg školy

  • Zdravý životný štýl – prevencia

     

                   Dňa 22.11.2023 boli v spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva Spišská Nová Ves, s úsekom prevencie pod záštitou MUDr. Petra Mišendu,  zrealizované besedy v triedach I.A, I.E, III.B a III. D.,   s cieľom priblížiť  študentom požívanie energetických nápojov a vplyv fajčenia na zdravie. Študentom bolo formou besedy, prezentácie a  krátkeho filmu priblížené požívanie energetických nápojov a ich  vplyv na organizmus. Taktiež dôsledky  fajčenia, či už občasného alebo každodenného, aktívneho alebo pasívneho. Formou besedy, otázok a odpovedí mali študenti možnosť ozrejmiť si dopady fajčenia a pitia energetických nápojov. Zo svojho pohľadu opísali podnety ich kontaktu s cigaretou a energetickým nápojom.

    Cieľom preventívnej aktivity bolo priblížiť študentom dôsledky a rozsah ohrozenia organizmu požívaním energetických nápojov a cigariet, pričom získali impulz na prehodnotenie svojho postoja k fajčeniu a pitiu energetických nápojov, prípadne oboznámiť s tým kamarátov.          

                                                                                                                                                                                   sociálny pedagóg školy             

  • Pobytové školenie pre členov školských parlamentov

    V dňoch 6.-10.11.2023 sa zúčastnili Laura Bučková, Nela Hroncová, Timotej Kedžuch a Dalibor Minh Nguyen pobytového školenia v Kysaku pre členov školských parlamentov stredných škôl v Košickom kraji, ktoré organizovalo CVČ - Regionálne centrum mládeže v Košiciach.  Cieľom tohto školenia bol rozvoj mäkkých zručností (komunikačných zručností), zdieľanie dobrej praxe a plán dlhodobého rozvoja školského parlamentu.

  • Kúzlo krásy 2023 - Sušice ČR

    Dňa 29.11.2023 dve žiačky SOŠ techniky a služieb, Spišská Nová Ves, kaderníčkaa kozmetička, reprezentovali školu a mesto Spišská Nová Ves na medzinárodnej kadernícko-vizážistickej súťaži Kúzlo krásy 2023 v Sušicích v ČR. Súťaž organizovala SOŠ a SOU v Sušiciach a Nathaniel Syllte. Úlohou súťažiacich bolo vytvoriť líčenie a upraviť vlasy spôsobom fúkanej na tému Star Wars - Hviezdne vojny.Kaderníčka Ema Dutková sa v téme Harmónia fúkanej umiestnila na 4.mieste a kozmetička Valentína Kroščenová na 5.mieste.

  • Oceňovanie študentov

    Dňa 15.11.2023 sa pri príležitosti Dňa študentstva uskutočnilo slávnostné prijatie úspešných študentov stredných škôl primátorom mesta v obradnej sieni Radnice. Medzi ocenenými boli aj žiačky našej školy Laura Kobeľáková z II.V a Stanislava Hockicková zo IV.M, ktoré úspešne reprezentovali našu školu  v kaderníckych a kozmetických súťažiach. Oceneným žiačkam blahoželáme.

  • Exkurzia Mochovce

    Dňa 13.11.2023 sa žiaci tried I.B, I.M, II.B, II.M a III.M zúčastnili odbornej exkurzie v Energolande v Mochovciach.

    Žiaci mohli zblízka vidieť atómovú elektráreň Mochovce, do ktorej nás však nepustili z pochopiteľných bezpečnostných dôvodov. Avšak Slovenské elektrárne to vyriešili po svojom a pred JE postavili Energoland - presnú simuláciu elektrárne, ktorá má navyše niekoľko vychytávok, ktoré bežný človek v živote neuvidí. Sú to napr. : kvízová motorka, na ktorej pretekár musí odpovedať na otázky, prechod cez nafúkaný balón, počítačovú simuláciu štiepenia uránu a mnoho ďalších.

  • Európsky týždeň zručnosti v kozmetike

    Kozmetičky 3.ročníka vrámci Európského týždňa zručností, realizovali a vytvárali medzi sebou jesenné líčenia. Slnečné, jesenné líčenie zdokumentované cez efektné skoro umelecké fotografie. Aj jeseň má svoje čaro a krásu.

  • Projekt  KROKUS

    Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu si každoročne pripomíname 27. januára. Pri tejto príležitosti Múzeum židovskej kultúry v spolupráci s írskou nadáciou pre výučbu holokaustu (HETI) zrealizovali vzdelávací projekt Krokus (Šafran), ktorého cieľom je pripomenúť si pamiatku približne 1,5 milióna detí, ktoré zahynuli počas holokaustu.

    Hlavným cieľom projektu je upozorniť na nebezpečenstvo predsudkov, nenávisti, diskriminácie a prenasledovania na základe rasovej či náboženskej príslušnosti, a tým prispieť k prevencii xenofóbie, rasizmu a antisemitizmu.Do projektu sa zapojila I.D trieda, ktorá vysadila krokusy 6.novembra 2023. Projekt môže pomôcť pri výučbe holokaustu a bude slúžiť žiakom ako podnet pre rozširovanie ich vedomostí o tejto problematike. Účasť v projekte Krokus je hmatateľný spôsob, ako mladých ľudí uviesť do problematiky holokaustu a ako zvýšiť povedomie o nebezpečenstvách rasizmu a nedostatku tolerancie.Žltá farba kvetov symbolizuje Dávidovu hviezdu, ktorú boli deti nútené v priebehu nacistických perzekúcií nosiť. Aj takýmto spôsobom si pripomíname túto udalosť a nezabúdame. Mgr. Silvia Králová

  • Európsky týždeň zručností v Domove dôchodcov

    V piatok 03.11.2023 naši žiaci učebného odboru kaderník a žiačky študijného odboru kozmetik navštívili klientov v Domove dôchodcov v Spišskej Novej Vsi. V rámci Európskeho týždňa zručností si žiaci preverili svoje odborné zručnosti a svojou šikovnosťou, postojom, prístupom, vyčarovali úsmev na tvári klientom, ktorých skrášlili, upravili a spolu vytvorili krásny, jesenný aj keď upršaný deň. V spoločenskej miestnosti Domova dôchodcov vládla krásna atmosféra spolupatričnosti. Žiakov čakali nové výzvy - pracovať v netradičných podmienkach, keď upravovali, skracovali vlasy ležiacim klientom na posteli. Tešíme sa na ďalšie stretnutie.

  • Literárna hodina trochu inak

     

          Dňa 26.10.2023 si študenti IV.M triedy spestrili hodinu slovenskej literatúry návštevou Mestskej knižnice v Spišskej Novej Vsi. Pracovníci knižnice  pre nich pripravili Literárnu hodinu trochu inak. Oboznámili ich s najčítanejšími dielami stredných škôl (Antigona, Hamlet, Drak sa vracia, Na západe nič nové).

    Takáto vyučovacia hodina prispela k zaujímavému zopakovaniu diel slovenskej i svetovej literatúry.

  • Finančná gramotnosť

    Dňa 25.10.2023 sa žiaci nadstavbového ročníka I.V triedy zúčastnili exkurzie vo finančných inštitúciách - Tatrabanka, a.s. a v poisťovni Alianz, a.s.. Študenti sa oboznámili s ponúkanými bankovými službami ako sú -  spotrebné úvery, hypotéky ale aj o možnostiach sporenia si na dôchodok prostredníctvom II. a III. piliera a o investičných  možnostiach formou akciíí a dlhopisov. Taktiež sa oboznámili a rozdieloch zdravotného a komerčného poistenia a finančnej bezpečnosti. Exkurziu organizovala Ing. Lenka Petrovičová - finančná koordinátorka.  

  • Október - mesiac úcty k starším

    V dňoch 16.,17., 23., 26.10.2023 sa zúčastnili  triedy I.EB, II.EB, II.D, I.ERA, II.ERA, II.ERB,I.ERB, I.E, III.A. I.F, I.L  besedy - "Október mesiac úcty k starším".

    Tento mesiac je pre nás všetkých pripomienkou, že si máme vážiť a ctiť starých ľudí, dávať im najavo svoju náklonnosť a lásku. Staroba je prirodzenou súčasťou nášho života, nedá sa pred ňou ujsť. Aj tí, ktorí sú dnes seniormi, boli kedysi mladí a plní síl. Mladosť a staroba sú si zdanlivo veľmi vzdialené, ale... dieťa a starec akosi splývajú.

  • Environmentálny workshop

    Dňa 17.10.2023 sa naši žiaci z II.M triedy zúčastnili Environmentálneho workshopu v Centre voľného času - Regionálnom centre mládeže v Košiciach. Workshop bol zameraný na environmentálnu problematiku, recykláciu odpadov a ochranu životného prostredia. Žiaci si vypočuli zaujímavú prednášku a aktívne sa zapájali  do pripravených aktivít. Veríme, že informácie, ktoré získali, využijú vo svojom živote a prispejú tak k ochrane životného prostredia.

  • Exkurzia Toyota a Lexus v Košiciach

    Dňa 6.10.2023 sa žiaci I.V triedy odboru predaj a servis vozidiel  zúčastnili exkurzie predajne autorizovaného servisu Toyota a Lexus v Košiciach, kde dostali plno nových informácii pre vykonávanie svojho odboru v praxi.

  • Autosalón Nitra

    Dňa 29.9.2023 sa naša škola zúčastnila Autosalónu v Nitre, kde žiaci si mohli pozrieť najnovšie technológie automobiliek značiek ako sú VOLKSWAGEN, ŠKODA, SEAT, CUPRA, MERCEDES, KIA, OPEL, VOLVO, HYUNDAI, SUZUKI a bohatého sprievodného programu.

  • Finančná sloboda

    Finančná sloboda

    OVB Allfinanz Slovensko a. s. pripravila exkluzívne pre slovenský finančný trh stolovú spoločenskú hru Finančná sloboda na zlepšovanie finančnej gramotnosti hráčov. Počas hry s moderátorom sa 6 – 30 účastníkov stará o finančné plánovanie fiktívnej rodiny.

    V hre Finančná sloboda sú produkty veľmi podobné reálnym produktom dostupným na našom trhu. Preto hráč pri rozhodovaní môže použiť svoje skúsenosti z ozajstného života. A naopak, hráč vie aplikovať vedomosti získané v hre na zlepšenie vlastnej situácie aj po skončení hry.

    Účelom hry je splniť všetky ciele rodiny, ktorými sú:

    1. nadobudnúť vlastnú nehnuteľnosť na bývanie.
    2. dosiahnuť veľký cieľ rodiny, napr. zaplatiť vzdelanie detí, dopriať si krásnu dovolenku, kúpiť si chatu, resp. druhú nehnuteľnosť, …
    3. dosiahnuť cieľ najväčší a najpodstatnejší – finančnú nezávislosť rodiny do veku 60 rokov rodičov. Tejto hry sa zúčastnili žiaci IV.M triedy. Najlepšími hráčmi boli: Kristián Kaľavský, Timotej Ochotnický, Filip Šveďuk a z dievčat Michaela. Srdečne blahoželáme.

     

  • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

          Septembrom končí leto, čas dovoleniek a prázdnin a začína opäť školský rok plný povinností. Po dvojmesačnej prestávke aj naša škola otvorila svoje brány. Žiaci sa oddýchnutí vracajú do školských lavíc.

          Po úvodnej básni sa prítomným prihovorila zástupkyňa školy Ing. Pramuková, osobitne privítala prvákov a popriala im veľa úspechov a radostí z každého dňa, ktorý strávia v škole.

          Na ceste za poznaním všetkým prajeme veľa odhodlania, trpezlivosti a vytrvalosti. Veľa úspechov, milí žiaci a pedagogickí pracovníci!

  • Prevencia rovesníckeho násilia a zneužívania alkoholu a iných návykových látok

    Dňa 5.9.2023 boli v spolupráci s Centrom poradenstva a prevencie Spišská Nová Ves zrealizované skupinové preventívne aktivity  v triedach prvých ročníkov  našej školy pod názvom Prevencia rovesníckeho násilia a zneužívania alkoholu a iných návykových látok.  Je niekoľko ročnou tradíciou, že študenti prvých ročníkov, ako začínajúci stredoškoláci, sú pozývaní staršími spolužiakmi na piatkové stretnutia prvákov, kde majú možnosť zoznámiť sa nie len s novými spolužiakmi a kamarátmi, ale hlavne s alkoholom a pravdepodobne aj s inými návykovými látkami. Nie je tajomstvom , že niektorí  prváci „ nezvládli ponúkanie “ a majú značne negatívne zážitky a skúsenosti. Cieľom preventívnych aktivít nebolo zakázať zúčastniť sa prváckych stretnutí, ale oboznámiť  a priblížiť študentom ich možnosti rozhodnutí ako aj možný dôsledok ich rozhodnutia.  Študenti zdieľaním názorov v menších skupinách vyjadrili svoje postoje a názory, ktoré si vzájomne rozkonzultovali. sociálny pedagóg školy                            

  • Medzinárodné majstrovstvá 2022 Kúzlo krásy, Sušice ČR

    Žiaci Strednej odbornej školy techniky a služieb, Markušovská cesta 4, Spišská Nová Ves sa 23.11.2022 zúčastnili Medzinárodných majstrovstiev 2022 Kúzlo krásy, Sušice v ČR. Témou tohtoročných majstrovstiev bola Vesmírna extravagancia. Súťaže sa zúčastnili žiačky:kaderníčka Laura Kobeľáková I.V a kozmetička Stanislava Hockicková III. M. V kategórii Dámsky spoločenský účes Laura vytvorila účes, s ktorým sa umiestnila na 1.mieste a zároveň získala mimoriadnu cenu Nathaniela Syllte (organizátora súťaže) za kreatívnu tvorbu. Laura súťažila aj v súťažnej fúkanej, kde sa umiestnila na 3.mieste. Kozmetičke Stanke sa v súťažnom make-upe podarilo vytvoriť kreatívne líčenie, ktoré porota ohodnotila 2.miestom a udelila mimoriadnu cenu poroty za kreatívnu tvorbu. Za pomoc pri farbení vlasov ďakujeme p.majsterke Mačákovej, pri líčení modeliek k súťažným účesom majsterke Veličkovej.Úspešným žiakom srdečne gratulujeme a ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy, mesta, kraja a Slovenska.

  • Zlaté nožnice 2022

    Zlaté nožnice 2022

     

    Krásny úspech žiakov SOŠ techniky a služieb, Spišská Nová Ves.  Súťaž kaderníkov a vizážistov študentov stredných škôl Slovenska sa konala 21.10.2022 v Bratislave v priestoroch výstaviska Incheba ako sprievodný program veľtrhu Interbeauty 2022.

    Súťaže sa zúčastnili naši piati žiaci v nasledujúcich súťažných kategóriách. 

    - Trend cut - dámsky trendový strih jeseň-zima 2022 kategória študent - Václav Holub, žiak III.D triedy učebného odboru kaderník - umiestnil sa na 1. mieste.

    - Komerčný svadobný účes, kategória dospelý - Laura Kobeľáková, žiačka I.V triedy nadstavbového štúdia vlasová kozmetika - umiestnila sa na 3. mieste.

    - Moderný pánsky strih, kategória študent -   Václav Holub, žiak III.D triedy učebného odboru kaderník - umiestnil sa na 2. mieste.

    - Pin-up Girl, kategória študent - Tamara Balážová, žiačka II.M triedy študijného odboru kozmetik.

    - Pin-up Girl, kategória dospelý - Petra Veličková - umiestnila sa na 1. mieste.

    Všetkým žiakom, ktorí krásne a úspešne reprezentovali našu školu, srdečne gratululujeme.  

Novinky

Kontakt

  • Stredná odborná škola techniky a služieb
    Markušovská cesta 4, Spišská Nová Ves
  • +421 53 4461390
    +421 53 4462923