Novinky

  • Svetový deň vody

    Svetový deň vody

         Dňa 22.03.2024 sme si pripomenuli Svetový deň vody, ktorý sa oslavuje od roku 1993. Pripomíname si dôležitosť vody pre našu planétu, ktorá je v mnohých krajinách nedostupná v potrebnej kvalite a poukazujeme na starostlivosť o ochranu vodných zdrojov na Zemi.

         Témou tohtoročného Svetového dňa vody je VODA PRE MIER. Pozornosť sa zameriava na úlohu vody v stabilite a prosperite sveta. Obmedzený alebo žiadny prístup k vode, aj jej znečistenie, môže stupňovať napätie medzi krajinami a stať sa tak spúšťačom konfliktov vo svete. Riešením je spolupráca v oblasti spravodlivého a udržateľného využívania vody prostredníctvom medzinárodných dohovorov.

         Svetový deň vody pripomína aj význam dostatočného množstva bezpečnej pitnej vody. Slovensko patrí vďaka zdrojom kvalitných podzemných vôd k štátom, v ktorých podzemná voda predstavuje najvodnejší zdroj pitnej vody.

         Na našej škole sme si pripomenuli Svetový deň vody modrým oblečením a uprednostnili sme pitie čistej vody. Zároveň sme sa dňa 13.3.2024 zúčastnili exkurzie Čistiarne odpadových vôd v Spišskej Novej Vsi.

        

  • Obchodovanie s ľuďmi

    Obchodovanie s ľuďmi

    Žiaci II.A, II.B, II.D, II.E a I.V absolvovali dňa 12.3.2024 prednášku prepojenú s besedou na tému Obchodovanie s ľuďmi.  Ide o tému, ktorá je veľmi aktuálna a týka sa každého z nás, nakoľko každý z nás je potenciálnou obeťou. Hlavne tí, ktorí sa zaujímajú o prácu, prípadne krátkodobú brigádu doma na Slovensku,  alebo v zahraničí.  Obchodovanie s ľuďmi je proces, pri ktorom sú ľudia najčastejšie lákaní falošnými vyhliadkami na lepšiu budúcnosť, najímaní, premiestňovaní a napokon nútení pracovať a žiť vo vykorisťujúcich podmienkach. Obete môžu byť donútené k prostitúcii, k uzavretiu manželstva – nútené sobáše, k žobraniu,  či práci v rôznych odvetviach napr. poľnohospodárstve, v legálnych aj ilegálnych továrňach, v oblasti služieb a stravovania (hotely, reštaurácie a pod.), ale aj domáce otroctvo či nedobrovoľné odoberanie orgánov, nútené žobranie na uliciach, nútená pouličná kriminalita či nútená účasť na kriminálnych aktivitách (napr. drogových mafií).

    Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky zriadilo Národnú linku pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi 0800 800 818, ktorá je primárne určená na poskytnutie preventívnych informácií pred vycestovaním do zahraničia, ako aj na nadviazanie prvého kontaktu s potenciálnou obeťou obchodovania s ľuďmi a na sprostredkovanie relevantnej pomoci.

    Žiaci boli upozornení, že pri sprostredkovaní akejkoľvek práce ( aj krátkodobej ) je potrebné preveriť si zdroj a firmu, ale aj osoby, ktoré sú nápomocné pri zabezpečení práce...

  • Čitateľská gramotnosť – školské kolo

    Dňa 20. 3. 2024 si svoje znalosti  a zručnosti v práci s textom overili žiaci našej školy v školskom kole čitateľskej súťaže zameranej na rozvoj čitateľskej gramotnosti.

    Súťaže sa zúčastnilo 70 žiakov študijných odborov.

    Najúspešnejší žiaci: Olívia Filická – I.V, Marek Svoboda, Klaudia Gabčová – II.M, Tamara Marušinská – III.M, Sofia Nadžadyová  a Kristián Kroščen – IV.M.

  • Súťaž v dekoratívnom líčení a účesovej tvorbe v Michalovciach

    Naše žiačky, kaderníčka Nikola Kočková III.D a kozmetička Zoja Priatková I.M so svojimi majsterkami sa dňa 19.03.2024 zúčastnili regionálnej súťaže v dekoratívnom líčení a účesovej tvorbe SOŠ obchodu a služieb v Michalovciach, kde úspešne reprezentovali našu školu. Zoja získala krásne 1.miesto a cenu divákov za súťažný maku-up v téme Benátska noc. 

  • Exkurzia Čistiarne odpadových vôd

    Exkurzia Čistiarne odpadových vôd

     

         Pri príležitosti blížiaceho sa Svetového dňa vody sa naši žiaci z tried II.D, II.M a I.V dňa 13.3.2024 zúčastnili exkurzie Čistiarne odpadových vôd (ČOV) v Spišskej Novej Vsi. Pracovník firmy žiakom krátkou prednáškou predstavil vznik, vývoj a činnosť firmy, ktorá sa zaoberá čistením splaškových vôd z domácností pre viac ako 48-tisíc ľudí z mesta a okolia. Po krátkom predstavení firmy nasledovala exkurzia areálu spoločnosti, kde mali žiaci možnosť sledovať prácu na jednotlivých úsekoch ČOV. Na záver nasledovala diskusia a zhodnotenie dojmov z exkurzie. Sme radi, že žiaci mali možnosť zblízka vidieť, ako funguje čistenie odpadových vôd a pochopili dôležitosť jej činnosti pre životné prostredie.

     

  • Prednáška firmy BAUMIT

    Prednáška firmy BAUMIT

    V dňoch 5.3.2024 a 15.3.2024 sa v priestoroch školy uskutočnili prednášky firmy BAUMIT na tému Omietky a Zatepľovanie budov, ktoré boli spojené s praktickými ukážkami nanášania omietok. Prednášok sa zúčastnili žiaci učebných odborov murár a inštalatér.

  • Biodiverzita

    Biodiverzita

     

    Dňa 12.3.2024 sa žiaci z tried II.B, II.D, II.M a I.V zúčastnili odbornej prednášky na tému Biodiverzita. Prednáška sa realizovala v Stredisku environmentálnej výchovy Prvosienka a prednášateľom bol Ing. Matej Pisarčík zo Správy Národného parku Slovenský raj. 

         Žiaci sa dozvedeli, že biodiverzita znamená rozmanitosť rastlinných a živočíšnych druhov, pochopili jej význam a dôležitosť. V rámci prednášky si pozreli krátky film zameraný mononokultúru a polykultúru rastlinných a živočíšnych druhov, porovnali ich výhody a nevýhody a  aktívne sa zapojili sa do diskusie na danú tému. Žiaci obdivovali rozmanitosť motýľov, chrobákov a machov z predložených zbierok.  Na záver sa všetci zapojili do aktivity zameranej na pochopenie závislosti jednotlivých druhov rastlín a živočíchov navzájom medzi sebou.

     

  • Život a osobné vzťahy Ľudovíta Štúra

     

         Dňa 13.02.2024 sa žiaci I.E zúčastnili prednášky na tému Život a osobné vzťahy  Ľudovíta Štúra, ktorá sa konala v Spišskom kultúrnom centre a knižnici. Prostredníctvom prezentácie bol žiakom predstavený Ľudovít Štúr ako vedúca osobnosť slovenského národného obrodenia a predstaviteľ slovenského romantizmu. Žiaci ho mali možnosť spoznať nielen ako pedagóga, kodifikátora spisovného jazyka, novinára a politika, ale tiež sa mohli oboznámiť s jeho súkromným životom, jeho povahou, snami, úspechmi aj sklamania. Nahliadli aj do jeho korešpondencie a dozvedeli sa aj to, akú úlohu v jeho živote zohrávala rodina a ako si naňho spomínal Jozef Miloslav Hurban.

  • Pomáhame s fašiangami v Levoči...

    Dňa 13.2.2024 sme niektoré z našich krásnych remesiel predstavili aj v Levoči. Privítala nás Spojená škola internátna, v ktorej sa žiaci pripravovali na posledný fašiangový ples. Pod vedením p. majsteriek Kataríny Púčkovej a Petry Forgáč odviedli žiačky kaderníckeho odboru II.D triedy a kozmetického odboru I.M skvelú prácu. Všetci  si tento nezabudnuteľný deň užili a tešía sa na ďalšie podobné stretnutia.

  • Šírme digitálne dobro.....

    Naša stredná odborná škola sa cez krajčírske, kozmetické a kadernícke odbory zapojila do kampane 

    Šírme digitálne dobro.....

  • Valentín

    Valentín

    O svätom Valentínovi, ktorý žil v 3. storočí nášho letopočtu, koluje veľa legiend.

    Jednou z najznámejších je kresťanská legenda, ktorá hovorí, že svätý Valentín bol mučeníkom za vlády cisára Claudia II.. Tento panovník rád a často viedol vojny, ale rímski muži jeho nadšenie nezdieľali a neradi vstupovali do vojska.  Ich dôvod bol jednoduchý,  nechceli opúšťať svoje ženy a rodinu. Claudius II. nepovažoval ženatých mužov za dobrých bojovníkov,  podľa neho ženatý vojak starostlivosťou o rodinu oslabuje svoju bojaschopnosť a obetavosť  a tak zakázal všetky zásnuby a sobáše v celom Ríme. 

    Práve kňaz Valentín tento zákaz ignoroval a naďalej tajne sobášil zaľúbené páry.  Keď to cisár Claudius II. zistil, uväznil Valentína a odsúdil ho na trest smrti. Poprava sa konala 14. februára roku 296.

    Kňaz Valentín sa počas pobytu vo väzení zaľúbil do dcéry väzenského dozorcu. Pred smrťou poslal dievčaťu  lístok s podpisom „Od Tvojho Valentína “.  Tak vzniklo prvé valentínske prianie.

    Legenda zároveň hovorí, že kňaz Valentín, mal rád ruže a iné voňavé kvety, ktorými obdarúval snúbencov a prial im šťastný život.  Svätý Valentín  sa preto považuje za patróna snúbencov a mladomanželov.

  • Kyberšikana a šikana

    Kyberšikana a šikana

    Kyberšikana, ako priama forma šikanovania, bola témou prednášky pre študentom I.M, II.B, II.D a II. M.  dňa 7.2.2024.  Koordinátorkou Informačnej kancelárie pre obete trestných činov a pracovníčkou odboru prevencie kriminality Ministerstva vnútra Slovenskej republiky JUDr. Katarínou Frimerovou, im bolo priblížená a ozrejmená kyberšikana,  pri ktorej dochádza k zámernému a opakovanému zneužitiu informačno-komunikačných technológií, najmä internetu a sociálnych sietí, na úmyselné ublíženie, zastrašovanie, urážanie, ohováranie, ohrozovanie, obťažovanie, či odhaľovanie intímnych informácií o obeti agresorom. Nielen slovom,  ale aj prostredníctvom krátkych videí, boli študentom sprostredkované reálne podoby a formy kyberšikany, s ktorou môžu prísť každodenne do kontaktu. Študenti boli upovedomení,  ako sa  vystríhať a chrániť  pred kyberšikanou, ale aj ako sa správať a konať, aby  neboli agresorom. Zároveň boli oboznámení o trestnej zodpovednosti, ako následku protiprávneho konania, ktorá sa zakladá dovŕšením 14. roku veku.  Sociálny pedagóg školy

     

                                                                                                                                                                                   

     

  • Lyžiarsky výcvik

    Tak ako po iné roky, aj tento školský rok sa na našej škole organizoval lyžiarsky výcvik pre študentov prvých ročníkov. V lyžiarskom stredisku Dedinky - Biele vody strávili žiaci týždeň, počas ktorého sa zdokonaľovali v lyžovaní v krásnom prostredí.

  • Vianočná akadémia 2023

    Dňa 21.12.2023 sa uskutočnila Vianočná akadémia, ktorú pripravili členovia školského parlamentu. Žiaci súťažili v športových aj vedomostných disciplínach ako plank, skok cez švihadlo, štáty a ich mena, nárečia, uhádni hit. Za splnený limit nazbieraných bodov dostal každý sladkú odmenu. Celú akciu moderoval už skúsený moderátor Kristián Kroščen zo IV.M. Na záver sa priphovoril aj riaditeľ školy Ing. Vasiľ Kolesár, ktorý poprial žiakom a pedagogickým zamestnancom krásne a pokojné Vianoce. 

  • Matematická olympiáda

    Dňa 11.12.2023 sa medzi vybranými študentmi študijných odborov uskutočnilo školské kolo matematickej olympiády. Olympiády sa zúčastnili viacarí študenti od prvého do štvrtého ročníka. 

    Vyhodnotenie matematickej olympiády:

    1. miesto -  III.M Dalibor Nguyen, 

    2. miesto - III.M Nikola Majerníková, 

    3. miesto - I.M - Tatiana Lengvarská, 

    4. miesto - IV. M - Kristián Kaľavský, 

    5. miesto - II. M - Marek Svoboda a I.M - Benjamín Peter Baláž

  • Klimatická zmena

     

         Dňa 19.12.2023 sa žiaci I.A, I.B, I.D a I.E zúčastnili odborného semináru na tému Klimatická zmena. Seminár si pre našich žiakov pripravili pracovníci Agentúry na podporu regionálneho rozvoja Košice n.o. Adaptácia na klimatickú zmenu a obnova poškodenej krajiny sa dotýka všetkých sfér života. Mladých ľudí sa klimatická zmena dotkne viac, pretože sa dožijú čias, kedy najhorším prejavom klimatickej zmeny nebude len sťažená lyžovačka. Už dnes sa klimatická zmena negatívne prejavuje vlnami horúčav, povodňami, zosuvmi pôdy, či suchom.Neznamená to, že máme len smutne čakať. Existuje mnoho riešení, ako klimatickú zmenu spomaliť a súčasne sa na ňu pripraviť.

     

  • Prednáška firmy YTONG


    Dňa 8.11.2023 sa žiaci I.A, II.A a III.A triedy učebného odboru murár a inštalatér zúčastnili
    odbornej prednášky spojenej s praktickými ukážkami firmy YTONG, kde si mohli prakticky
    sami vyskúšať prácu s týmto stavebným materiálom.

  • Voda nad zlato 2023


         Dňa 13.12.2023 sa naše žiačky III. M triedy – Alexandra Krištofčová, Tamara Marušinská, Tamara Balážová, Silvia Bačová a Nikola Majerníková, zúčastnili obhajoby projektu v súťaži Voda nad zlato 2023, kde získali 1. miesto – finančný príspevok vo výške 1 000 eur na realizáciu svojho projektu. Súťaž bola organizovaná Košickým samosprávnym krajom a Agentúrou na podporu regionálneho rozvoja Košice, n. o. a bola určená pre stredoškolákov z Košického kraja. Úlohou žiakov bolo napísať a obhájiť projekt s pozitívnym dopadom na okolie, na životné prostredie, na zadržiavanie vody, biodiverzitu a na klímu. Naše žiačky vypracovali projekt s názvom „Záhradka rozmanitostí“, ktorý zahŕňa aktivity na podporu zadržiavania vody, podporu zelene a biodiverzitu. Veríme, že sa nám tento projekt podarí úspešne zrealizovať a vytvoríme pred prevádzkami odborného výcviku jazierko, zabezpečíme zadržiavanie dažďovej vody, vysadíme záhony kvetov a byliniek, podporíme rozmanitosť živočíšnych druhov osadením hmyzích hotelov, vtáčích búdok, napájadiel a kŕmidla. Aj tento projekt je dôkazom toho, že mladým nie je jedno, v akom prostredí žijú a rozmýšľajú, ako naše okolie zlepšiť.

  • ŠTEDRÝ ADVENT

     

         Naša škola sa zapojila v dňoch 4. 12. – 8. 12. 2023 do zbierky, ktorú organizovalo mesto Spišská Nová Ves, na pomoc rodinám s deťmi a ľuďom v núdzi. Vyzbierala sa plná krabica trvanlivých potravín a hygienických potrieb. Všetkým štedrým darcom zo srdca ďakujeme. Aj vďaka Vám budú vianočné sviatky v niektorých rodinách krajšie!

  • Mikuláš 2023

    Aj tento rok zavítal na našu školu Mikuáš so svojími pomocníkmi...

Novinky

Kontakt

  • Stredná odborná škola techniky a služieb
    Markušovská cesta 4, Spišská Nová Ves
  • +421 53 4461390
    +421 53 4462923