Novinky

  • Lyžiarsky výcvik

    Tak ako po iné roky, aj tento školský rok sa na našej škole organizoval lyžiarsky výcvik pre študentov prvých ročníkov. V lyžiarskom stredisku Dedinky - Biele vody strávili žiaci týždeň, počas ktorého sa zdokonaľovali v lyžovaní v krásnom prostredí.

  • Vianočná akadémia 2023

    Dňa 21.12.2023 sa uskutočnila Vianočná akadémia, ktorú pripravili členovia školského parlamentu. Žiaci súťažili v športových aj vedomostných disciplínach ako plank, skok cez švihadlo, štáty a ich mena, nárečia, uhádni hit. Za splnený limit nazbieraných bodov dostal každý sladkú odmenu. Celú akciu moderoval už skúsený moderátor Kristián Kroščen zo IV.M. Na záver sa priphovoril aj riaditeľ školy Ing. Vasiľ Kolesár, ktorý poprial žiakom a pedagogickým zamestnancom krásne a pokojné Vianoce. 

  • Matematická olympiáda

    Dňa 11.12.2023 sa medzi vybranými študentmi študijných odborov uskutočnilo školské kolo matematickej olympiády. Olympiády sa zúčastnili viacarí študenti od prvého do štvrtého ročníka. 

    Vyhodnotenie matematickej olympiády:

    1. miesto -  III.M Dalibor Nguyen, 

    2. miesto - III.M Nikola Majerníková, 

    3. miesto - I.M - Tatiana Lengvarská, 

    4. miesto - IV. M - Kristián Kaľavský, 

    5. miesto - II. M - Marek Svoboda a I.M - Benjamín Peter Baláž

  • Klimatická zmena

     

         Dňa 19.12.2023 sa žiaci I.A, I.B, I.D a I.E zúčastnili odborného semináru na tému Klimatická zmena. Seminár si pre našich žiakov pripravili pracovníci Agentúry na podporu regionálneho rozvoja Košice n.o. Adaptácia na klimatickú zmenu a obnova poškodenej krajiny sa dotýka všetkých sfér života. Mladých ľudí sa klimatická zmena dotkne viac, pretože sa dožijú čias, kedy najhorším prejavom klimatickej zmeny nebude len sťažená lyžovačka. Už dnes sa klimatická zmena negatívne prejavuje vlnami horúčav, povodňami, zosuvmi pôdy, či suchom.Neznamená to, že máme len smutne čakať. Existuje mnoho riešení, ako klimatickú zmenu spomaliť a súčasne sa na ňu pripraviť.

     

  • Prednáška firmy YTONG


    Dňa 8.11.2023 sa žiaci I.A, II.A a III.A triedy učebného odboru murár a inštalatér zúčastnili
    odbornej prednášky spojenej s praktickými ukážkami firmy YTONG, kde si mohli prakticky
    sami vyskúšať prácu s týmto stavebným materiálom.

  • Voda nad zlato 2023


         Dňa 13.12.2023 sa naše žiačky III. M triedy – Alexandra Krištofčová, Tamara Marušinská, Tamara Balážová, Silvia Bačová a Nikola Majerníková, zúčastnili obhajoby projektu v súťaži Voda nad zlato 2023, kde získali 1. miesto – finančný príspevok vo výške 1 000 eur na realizáciu svojho projektu. Súťaž bola organizovaná Košickým samosprávnym krajom a Agentúrou na podporu regionálneho rozvoja Košice, n. o. a bola určená pre stredoškolákov z Košického kraja. Úlohou žiakov bolo napísať a obhájiť projekt s pozitívnym dopadom na okolie, na životné prostredie, na zadržiavanie vody, biodiverzitu a na klímu. Naše žiačky vypracovali projekt s názvom „Záhradka rozmanitostí“, ktorý zahŕňa aktivity na podporu zadržiavania vody, podporu zelene a biodiverzitu. Veríme, že sa nám tento projekt podarí úspešne zrealizovať a vytvoríme pred prevádzkami odborného výcviku jazierko, zabezpečíme zadržiavanie dažďovej vody, vysadíme záhony kvetov a byliniek, podporíme rozmanitosť živočíšnych druhov osadením hmyzích hotelov, vtáčích búdok, napájadiel a kŕmidla. Aj tento projekt je dôkazom toho, že mladým nie je jedno, v akom prostredí žijú a rozmýšľajú, ako naše okolie zlepšiť.

  • ŠTEDRÝ ADVENT

     

         Naša škola sa zapojila v dňoch 4. 12. – 8. 12. 2023 do zbierky, ktorú organizovalo mesto Spišská Nová Ves, na pomoc rodinám s deťmi a ľuďom v núdzi. Vyzbierala sa plná krabica trvanlivých potravín a hygienických potrieb. Všetkým štedrým darcom zo srdca ďakujeme. Aj vďaka Vám budú vianočné sviatky v niektorých rodinách krajšie!

  • Mikuláš 2023

    Aj tento rok zavítal na našu školu Mikuáš so svojími pomocníkmi...

  • Trestná zodpovednosť mladistvých, plnoletých a sociálne siete

     

                    Dňa 28.11.2023 sa študenti II.B a II.M zúčastnili prednášky a besedy s mediačným a probačným úradníkom Krajského súdu Košice Mgr. Ladislavom Špernakovičom. Internetové sociálne siete sú súčasťou nášho každodenného života. Prostredníctvom týchto sieti sa môžeme stať súčasťou kyberšikany či už ako obeť alebo agresor.  Mediačným a probačným úradníkom súdu boli oboznámení s dôsledkami nevhodného správania najmä prostredníctvom sociálnych sieti a trestnou zodpovednosťou.  Bola im priblížená pozícia probačného a mediačného úradu na súde. S poukazom na jednotlivé druhy šikany a kyberšikany – sexting, pózovanie, grooming ( kybergrooming ) fackovanie pre zábavu ( happy slapping, elektronické prenasledovanie ( cyberstalking, očierňovanie, odhaľovanie, hádky v diskusiách ( flame var, flaming ), ktoré boli čiastočne priblížené príkladmi zo života, bolo poukázané na trestnú zodpovednosť  podľa platnej trestnoprávnej legislatívy a hlavne na digitálnu stopu = teda nezmazateľnosť  vyjadrení na sociálnych sieťach.

    sociálny pedagóg školy

  • Zdravý životný štýl – prevencia

     

                   Dňa 22.11.2023 boli v spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva Spišská Nová Ves, s úsekom prevencie pod záštitou MUDr. Petra Mišendu,  zrealizované besedy v triedach I.A, I.E, III.B a III. D.,   s cieľom priblížiť  študentom požívanie energetických nápojov a vplyv fajčenia na zdravie. Študentom bolo formou besedy, prezentácie a  krátkeho filmu priblížené požívanie energetických nápojov a ich  vplyv na organizmus. Taktiež dôsledky  fajčenia, či už občasného alebo každodenného, aktívneho alebo pasívneho. Formou besedy, otázok a odpovedí mali študenti možnosť ozrejmiť si dopady fajčenia a pitia energetických nápojov. Zo svojho pohľadu opísali podnety ich kontaktu s cigaretou a energetickým nápojom.

    Cieľom preventívnej aktivity bolo priblížiť študentom dôsledky a rozsah ohrozenia organizmu požívaním energetických nápojov a cigariet, pričom získali impulz na prehodnotenie svojho postoja k fajčeniu a pitiu energetických nápojov, prípadne oboznámiť s tým kamarátov.          

                                                                                                                                                                                   sociálny pedagóg školy             

  • Pobytové školenie pre členov školských parlamentov

    V dňoch 6.-10.11.2023 sa zúčastnili Laura Bučková, Nela Hroncová, Timotej Kedžuch a Dalibor Minh Nguyen pobytového školenia v Kysaku pre členov školských parlamentov stredných škôl v Košickom kraji, ktoré organizovalo CVČ - Regionálne centrum mládeže v Košiciach.  Cieľom tohto školenia bol rozvoj mäkkých zručností (komunikačných zručností), zdieľanie dobrej praxe a plán dlhodobého rozvoja školského parlamentu.

  • Kúzlo krásy 2023 - Sušice ČR

    Dňa 29.11.2023 dve žiačky SOŠ techniky a služieb, Spišská Nová Ves, kaderníčkaa kozmetička, reprezentovali školu a mesto Spišská Nová Ves na medzinárodnej kadernícko-vizážistickej súťaži Kúzlo krásy 2023 v Sušicích v ČR. Súťaž organizovala SOŠ a SOU v Sušiciach a Nathaniel Syllte. Úlohou súťažiacich bolo vytvoriť líčenie a upraviť vlasy spôsobom fúkanej na tému Star Wars - Hviezdne vojny.Kaderníčka Ema Dutková sa v téme Harmónia fúkanej umiestnila na 4.mieste a kozmetička Valentína Kroščenová na 5.mieste.

  • Oceňovanie študentov

    Dňa 15.11.2023 sa pri príležitosti Dňa študentstva uskutočnilo slávnostné prijatie úspešných študentov stredných škôl primátorom mesta v obradnej sieni Radnice. Medzi ocenenými boli aj žiačky našej školy Laura Kobeľáková z II.V a Stanislava Hockicková zo IV.M, ktoré úspešne reprezentovali našu školu  v kaderníckych a kozmetických súťažiach. Oceneným žiačkam blahoželáme.

  • Exkurzia Mochovce

    Dňa 13.11.2023 sa žiaci tried I.B, I.M, II.B, II.M a III.M zúčastnili odbornej exkurzie v Energolande v Mochovciach.

    Žiaci mohli zblízka vidieť atómovú elektráreň Mochovce, do ktorej nás však nepustili z pochopiteľných bezpečnostných dôvodov. Avšak Slovenské elektrárne to vyriešili po svojom a pred JE postavili Energoland - presnú simuláciu elektrárne, ktorá má navyše niekoľko vychytávok, ktoré bežný človek v živote neuvidí. Sú to napr. : kvízová motorka, na ktorej pretekár musí odpovedať na otázky, prechod cez nafúkaný balón, počítačovú simuláciu štiepenia uránu a mnoho ďalších.

  • Európsky týždeň zručnosti v kozmetike

    Kozmetičky 3.ročníka vrámci Európského týždňa zručností, realizovali a vytvárali medzi sebou jesenné líčenia. Slnečné, jesenné líčenie zdokumentované cez efektné skoro umelecké fotografie. Aj jeseň má svoje čaro a krásu.

  • Projekt  KROKUS

    Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu si každoročne pripomíname 27. januára. Pri tejto príležitosti Múzeum židovskej kultúry v spolupráci s írskou nadáciou pre výučbu holokaustu (HETI) zrealizovali vzdelávací projekt Krokus (Šafran), ktorého cieľom je pripomenúť si pamiatku približne 1,5 milióna detí, ktoré zahynuli počas holokaustu.

    Hlavným cieľom projektu je upozorniť na nebezpečenstvo predsudkov, nenávisti, diskriminácie a prenasledovania na základe rasovej či náboženskej príslušnosti, a tým prispieť k prevencii xenofóbie, rasizmu a antisemitizmu.Do projektu sa zapojila I.D trieda, ktorá vysadila krokusy 6.novembra 2023. Projekt môže pomôcť pri výučbe holokaustu a bude slúžiť žiakom ako podnet pre rozširovanie ich vedomostí o tejto problematike. Účasť v projekte Krokus je hmatateľný spôsob, ako mladých ľudí uviesť do problematiky holokaustu a ako zvýšiť povedomie o nebezpečenstvách rasizmu a nedostatku tolerancie.Žltá farba kvetov symbolizuje Dávidovu hviezdu, ktorú boli deti nútené v priebehu nacistických perzekúcií nosiť. Aj takýmto spôsobom si pripomíname túto udalosť a nezabúdame. Mgr. Silvia Králová

  • Európsky týždeň zručností v Domove dôchodcov

    V piatok 03.11.2023 naši žiaci učebného odboru kaderník a žiačky študijného odboru kozmetik navštívili klientov v Domove dôchodcov v Spišskej Novej Vsi. V rámci Európskeho týždňa zručností si žiaci preverili svoje odborné zručnosti a svojou šikovnosťou, postojom, prístupom, vyčarovali úsmev na tvári klientom, ktorých skrášlili, upravili a spolu vytvorili krásny, jesenný aj keď upršaný deň. V spoločenskej miestnosti Domova dôchodcov vládla krásna atmosféra spolupatričnosti. Žiakov čakali nové výzvy - pracovať v netradičných podmienkach, keď upravovali, skracovali vlasy ležiacim klientom na posteli. Tešíme sa na ďalšie stretnutie.

  • Literárna hodina trochu inak

     

          Dňa 26.10.2023 si študenti IV.M triedy spestrili hodinu slovenskej literatúry návštevou Mestskej knižnice v Spišskej Novej Vsi. Pracovníci knižnice  pre nich pripravili Literárnu hodinu trochu inak. Oboznámili ich s najčítanejšími dielami stredných škôl (Antigona, Hamlet, Drak sa vracia, Na západe nič nové).

    Takáto vyučovacia hodina prispela k zaujímavému zopakovaniu diel slovenskej i svetovej literatúry.

  • Finančná gramotnosť

    Dňa 25.10.2023 sa žiaci nadstavbového ročníka I.V triedy zúčastnili exkurzie vo finančných inštitúciách - Tatrabanka, a.s. a v poisťovni Alianz, a.s.. Študenti sa oboznámili s ponúkanými bankovými službami ako sú -  spotrebné úvery, hypotéky ale aj o možnostiach sporenia si na dôchodok prostredníctvom II. a III. piliera a o investičných  možnostiach formou akciíí a dlhopisov. Taktiež sa oboznámili a rozdieloch zdravotného a komerčného poistenia a finančnej bezpečnosti. Exkurziu organizovala Ing. Lenka Petrovičová - finančná koordinátorka.  

  • Október - mesiac úcty k starším

    V dňoch 16.,17., 23., 26.10.2023 sa zúčastnili  triedy I.EB, II.EB, II.D, I.ERA, II.ERA, II.ERB,I.ERB, I.E, III.A. I.F, I.L  besedy - "Október mesiac úcty k starším".

    Tento mesiac je pre nás všetkých pripomienkou, že si máme vážiť a ctiť starých ľudí, dávať im najavo svoju náklonnosť a lásku. Staroba je prirodzenou súčasťou nášho života, nedá sa pred ňou ujsť. Aj tí, ktorí sú dnes seniormi, boli kedysi mladí a plní síl. Mladosť a staroba sú si zdanlivo veľmi vzdialené, ale... dieťa a starec akosi splývajú.

Novinky

Kontakt

  • Stredná odborná škola techniky a služieb
    Markušovská cesta 4, Spišská Nová Ves
  • +421 53 4461390
    +421 53 4462923